Våra bästa tips för att hitta mycket svamp

Vi har alltid plockat mycket svamp på sensommaren och hösten. I år är ingen skillnad, om man läst tidningarna så är det dessutom Kantarellår i år. Jag är verkligen ingen expert när det kommer till att hitta kantareller men Maria brukar alltid komma med en påse full. Det här året är faktiskt första gången jag själv har hittat mycket svamp, så jag tänkte dela med mig av lite tips som gör det lättare att hitta dom.

1. Plocka, plocka och plocka

Likt allting annat så gäller det att träna upp hjärnan för att hitta mönster, att plocka svamp är inget undantag. Desto fler gånger du hittar svamp så lär du dig att se mönster i var svamp brukar växa.

2. Lär dig de två enklaste sorterna

Det finns många olika svampar i skogen men de flesta som brukar leta svamp i Sverige är mest ute efter kantareller då det finns ganska mycket i de svenska skogarna. De två vanligaste kantarellerna är Trattkantarellen och Höstkantarellen

Trattkantarell

Trattkantarellen är lite vanligare på sensommaren är en riktig skatt. Den är tjusig att titta på med dess gyllene färg och har en väldigt grann tratt.

Trattkantarell

Höstkantarell

Höstkantarellen, likt sitt namn är vanligare på hösten. Den är oftast lite svårare att hitta med dess lite brunare topp. När du väl hittat en höstkantarell så är det oftast ett gäng till i närheten

Höstkantareller

3. Location, location, location

Det finns en rad olika tips på var man kan hitta svamp i skogen. Men det vi tycker är en konstant faktor i våra flesta ”guldställen” är:

  1. Tät skog, vi kallar dom typiska ”trollskogar”. De är oftast lite mörkare och fuktigare vilket är bra miljö för svamp
  2. Blandskog, vi har märkt att oftast i gränsen där två olika skogsmiljöer blandas brukar det oftast finnas mycket svamp. Se bilden för exempel där en bit björkskog blandas med granskog.
  3. Mossrik skog där det är mycket lingonris brukar även det vara ett gott tecken, speciellt för höstkanterellen. Undvik att leta där det finns mycket blåbärsris, ormbunkar och högt gräs eller buskage.
Blandskog samt ett av våra Guldställen

4. Återvänd till dina guldställen

Det här tipset har vi verkligen tagit vara på i år. Vi har återvänt till samma plats vi plockat mycket svamp cirka en vecka efter vi först plockade. Eftersom kantarellen är en långsamt växande svamp så kan det vara klokt att vänta åtminstone tre-fyra dagar innan du återvänder till samma ställe igen.

5. Gör det till en familjeaktivitet

Våra barn älskar att vara i skogen, även om de nu börjar tröttna på att just leta svamp.
Det är också en trygghet att gå ut i skogen tillsammans med någon annan. Vi brukar ofta göra en sport av vem som plockar mest, men på grund av att jag är färgblind så har jag hittills aldrig vunnit. 🙂